کنجاله سویا
کنجاله سویا محصولی فرعی از تولید روغن می باشد، روغن موجود در لوبیای سویا استخراج شده و با مواد باقی مانده حرارت دیده و عمل آوری می شود و کنجاله سویا را تشکیل می دهد. کنجاله سویا یکی از موثر ترین و بهترین منابع پروتئینی جهت تامین انرژی و پروتئین مورد نیاز دام به شمار می رود که به طور میانگین حاوی 44 درصد پروتئین بوده و بسیار خوش خوراک بوده و در سراسر جهان استفاده می شود.
این محصول دارای لیزین بالا و متیونین کم بوده و حدود 90 درصد از ازت آن حقیقی بوده و می توان در تغذیه اکثر حیوانات به عنوان تامین کننده پروتئین جیره غذایی استفاده کرد.
ذرت
ذرت دامی به عنوان یکی از مهم ترین نهاده ها در تغذیه دام و طیور مطرح است. ذرت دامی به دو دسته ذرت علوفه ای و ذرت دانه ای تقسیم بندی می شود. ذرت علوفه ای از محصولات مهم به عنوان خوراک دام به ویژه گاو و گوسفند بوده و ذرت دانه ای نیز هم برای تغذیه دام و هم تغذیه طور کاربرد دارد.
جو
جو پس از گندم به عنوان متداول ترین غله خصوصا در مناطق معتدل و سردسیر محسوب می شود که حداقل پروتئین استاندارد آن باید در حدود 10 الی 12 درصد و فیبر (مواد غیر قابل هضم) آن می بایست حدود 4.5 درصد باشد. با توجه به اینکه جو فاقد ویتامین A و D می باشد و حدود 30 تا 50 درصد کنسانتره غذای دام را تشکیل می دهد، استفاده از آن در جیره غذایی نشخوار کنندگان سبب تسریع رشد و افزایش پروتئین شیر دام ها می گردد.
سبوس گندم
سبوس گندم ماده ای زودهضم بوده و دارای پروتئین زیادی است، این پروتئین برای رشد دام و تولید گوشت لازم بوده و همچنین از فسفر بالایی برخوردار است. سبوس گندم دارای خاصیت جذب آب بالا بوده و با تولید لعاب به کار کردن شکم دام کمک می کند. سبوس گندم آب اضافی بدن گاو را جذب کرده و از بروز بیماری هایی همچون اسهال جلوگیری می کند.
کنجاله کلزا
کلزا یک دانه روغنی میباشد که حدود 42 الی 43 درصد روغن را دارا بوده و وقتی روغن دانههای آن گرفته شود موادی باقی میماند که به آن کنجاله کلزا گفته میشود. مقدار پروتئین این محصول حدود 32 درصد بوده که از نظر ارزش پروتئین قابلیت مقایسه و رقابت با سایر کنجالهها را دارد. درصورتیکه کنجاله کلزا در جیره دامهای شیرده قرار گیرد، سبب افزایش میزان شیردهی دامها شده و در دامهای گوشتی نیز باعث افزایش گوشت آنها خواهد شد.
کنجاله پنبهدانه
کنجاله پنبهدانه با دارابودن حدود 23 درصد پروتئین از کنجالههای دارای پروتئین گیاهی نسبتاً بالا بوده و در شرایط کمبود کنجاله سویا، جایگزین کنجاله سویا در نهاده شده و هزینه تمام شده نهادهها را بسیار کاهش میدهد. این محصول خوش طعم و خوش خوراک بوده و ترکیب آن با نهادههای دیگر باعث اشتهای دام و افزایش وزن میگردد. کنجاله پنبهدانه به دلیل دارابودن چربی باعث بیشتر شدن شیر در گاوهای شیری شده و همچنین از میزان پروتئین گیاهی و فسفر بالایی برخوردار است.